Štola

 © Radovan SAD Soudek

Cestující jedoucí jedničkou mezi Pisárkami a Žabovřesky mohli po dlouhá léta z vozu vidět zeleně natřený vlnitý plech obehnaný ostnatým drátem, který ukrýval zamčené dvoukřídlé dveře vedoucí do nitra hory. foto Radovan SAD Soudek

27. 1. 2008 – 1/50; f/4; ISO 80; ohnisko: 36 mm

Během výstavby MÚK Hlinky byl vlnitý plech odstraněn a vstup do štoly se stal součástí okolí. V další etapě realizace velkého městského okruhu by mělo dojít k úpravám svahu Wilsonova lesa.

9. 12. 2006 – 1/50; f/4; ISO 80; ohnisko: 36 mm

Krátce po odstranění ohrady z vlnitého plechu byl na dveřích čitelný nápis „Pozor chlor Nepovolaným vstup zakázán Kouření zakázáno“ a „Vodárny Brno“. Byl tak odhalen pravý účel štoly. Větrák nad dveřmi odváděl ze skladovacích prostor zkažený vzduch.

Roura u stropu slouží k odvětrání zadní místnosti. Tlakové lahve s chlorem byly transportovány do vodáren po úzkorozchodných kolejích, před položením zámkové dlažby u vchodu byly vidět i venku. Dnes slouží přední část štoly jako dílna, a tak chlor vystřídaly bomby s kyslíkem a acetylenem.

 © Radovan SAD Soudek

Zadní část štoly je oddělena plynotěsnými dveřmi, jaké známe z krytů CO. Toto bezpečnostní opatření je nezbytné, chlor je silně toxický a bylo nutné před vstupem místnost řádně vyvětrat. Snad díky dřívějšímu chlorovému zamoření jsou zdejší stěny tak čisté. foto Radovan SAD Soudek

Článek z 21. 8. 2009 byl naposledy upraven 15. 7. 2015
Kafélanka doporučuje
Odkazy a zdroje